Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка в специално изявление, съобщават световните агенции. Това се случва, след като по-рано армията на Боливия го призова да се оттегли. След анализиране на конфликтната вътрешна ситуация, молим президента да подаде оставка на президентския си мандат, за да позволи умиротворяването и поддържането на стабилността, за доброто на нашата Боливия, каза генерал Уилямс Калиман пред репортери. Това се случва, след като и полицията премина на страната на демонстрантите. Седмици наред те протестират срещу преизбирането на държавния глава, който е на власт от 2006 година.

Под натиска на общественото недоволство Моралес обяви, че ще свика нови президентски избори, след като международни наблюдатели поставиха под въпрос резултатите от вота преди няколко седмици.
Свиквам нови избори, за да може народът на Боливия да избере новото си правителство чрез гласуване, обяви той.

Международната организация обяви, че проверка на изборите на 20 октомври е установила "ясни манипулации" на избирателната система и резултатите не могат да бъдат потвърдени. Манипулациите на компютърната система са в такъв размер, че те трябва да бъдат разследвани от Боливия и да се поеме отговорност при този сериозен случай, се казва в предварителен доклад.