Папа Франциск призна, че свещеници сексуално са насилвали монахини, а в един случай дори са ги държали като сексробини. Той посочи, че неговият предшественик, папа Бенедикт, е бил принуден да затвори цяла конгрегация на монахини във Франция, които са били малтретирани от свещеници.

Признанието на настоящия глава на католическата църква няма прецедент в нейната история.

По думите му Ватиканът се опитва да се справи с проблема, който „все още продължава”. Признанията папата направи по време на историческата си обиколка на Близкия изток.

Миналия ноември глобалната организация на монахините от католическата църква осъди „културата на мълчание и секретност”, която им пречи да говорят за ставащото.

Според папа Франциск коренът на злото е в „гледането на жените като на хора втора класа”.

View image on Twitter


„Папа Бенедикт имаше смелостта да разпусне женска конгрегация, която беше на определено ниво, защото това робство на жените бе влязло в нея - робство, дори до степен на сексуално робство - от страна на духовниците и основателя”.

Папа Франциск поясни, че насилието над монахини е постоянен проблем в църквата, но сексуалната злоупотреба е свързана до голяма степен с „определени конгрегации, предимно нови”.

В Чили информациите за злоупотреби с монахини, извършени от свещеници, накараха Ватиканът да започне разследване миналата година, пише vesti.bg. В Индия епископ бе арестуван заради обвинения, че е изнасилил монахиня 13 пъти между 2014 и 2016 година. Доклади за подобни случаи има от Африка, Италия и Франция.