Продажбите на кондоми са спаднали доста по време на пандемията съгласно най-големият производител на контрацептиви в света. Малайзийската компания Karex регистрира 40% спад в продажбите в границите на последните две години, написа Business Insider.

Компанията създава към 5,5 милиарда презерватива годишно и е снабдител на марки като Durex и ONE Condoms. Освен това създава лични марки презервативи.

В началото на пандемията Karex счита, че търсенето на кондоми ще нарасне, поради това, че хората прекарват много време затворени вкъщи. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Karex Го Миа Киат през март 2020 година, представен от Bloomberg.

Реалността обаче излезе друга - вместо търсенето да нарасне, то бележи срив и засегна редица производители на конрацептиви. Причината е прекъсването на обществения живот. Според основния изпълнителен шеф търсенето внезапно е спаднало на фона на затварянето на хотелите по време на локдауните.

Традиционните в някои страни стратегии за разпространяване на презервативи също бяха наранени от пандемията. "В Обединеното кралство например Националната здравна работа затвори множеството клиники за полово здраве, които раздават презервативи", съобщи Киат.

Компанията регистрира загуба за фискалната 2020 година, приключваща през юни - първата година на загуба за компанията, откогато стана обществена през ноември 2013 година. Цената на акциите на компанията падна с 50% през 2021 година

С премахването на рестриктивните мерки продажбите на презервативи се повишават. Karex обаче възнамерява производството на медицински ръкавици, което означи напредък по време на пандемията. Подобни първични материали и технологии се употребяват при производството на презервативи, споделя ръководителят на фирмата.