Около хиляда души в Москва днес - в Деня на Русия, излязоха на протест - въпреки предупреждението на властите, че действията им са незаконни. Руската полиция задържа 400 души на протеста с искане за наказание на полицаите, замесени в предполагаема инсценировка срещу журналиста Иван Голунов. Сред задържаните е и блогърът Алексей Навални.

Руските медии съобщават, че сред задържаните са се оказали много журналисти от различни издания, включително "Медуза", "Ведомости", "Коммерсант" и пр.

По думите на очевидци сътрудниците на полицията са измъквали от тълпата всички подред, даже такива, които са били без плакати. Много са задържани само заради това, че са се намирали в епицентъра на събитията в потници "Я/Мы Иван Голунов". 

Припомняме, вчера полицията оттегли обвинения, свързани с наркотици срещу Голунов и нареди неговото освобождаване. Случаят предизвика обществено недоволство поради подозрения за инсценировка. Полицаите, извършили задържането на Голунов, се разследват, а двама високопоставени полицаи в Москва ще бъдат уволнени.