Препоръчват поставяне на трета доза на ваксината на хората над 50-годишна възраст във Великобритания. Според здравните власти това може да се случи още през есента, като идеята е  изкореняването на инфекцията до Коледа, пише Reuters.

Екип, ръководен от главния здравен инспектор на Англия Крис Уити, тества две възможности за третата ваксинация. Първата включва ваксини, специално разработени за борба срещу новите мутации на вируса. Втората е да се постави още една доза от един от препаратите, които вече се използват – „Пфайзер“/ „Бионтех“, „АстраЗенека“ или „Модерна“

Междувременно от компанията, която разработва ваксината Moderna, обявиха, че прилагането на трета доза от препарата повишава  антителата срещу бразилския и южноафриканския щам на коронавируса, показват данни от клиничните изпитания, публикувани на сайта на Moderna.

В изследванията били използвани вече прилаганата ваксина на компанията, както и експериментален препарат, разработен специално за борба с южноафриканския вариант на коронавируса. Според предварителните резултати от втората фаза на изпитанията станало видно, че една доза от ваксината или доза с експерименталната ваксина срещу коронавируса, въведена повторно на вече ваксинираните, повишава титула на антителата към двата щама.