В този момент да се подкрепи самопровъзгласилия се президент Хуан Гуайдо, това означава да не се съблюдават принципите на международното право, защото и друга държава може да изпадне в ситуация като нашата. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 посланикът на Венецуела в България Ориета Капони.

Преди всичко искам да отбележа, че международната общност е много по-голяма и многобройна, за да се говори само за САЩ и страните от ЕС. Страните, членки, които са в ООН, са 194, а подкрепилите Хуан Гуайдо са не повече от 50, изтъкна Ориета Капони и припомни, че България е закрила своето посолство в Каракас през 2012 г. "по финансови причини, както обясниха".

Венецуела не е на ръба на колапса, тя е икономика, която е затруднена, блокирана от Съединените щати. Счита се, че санкциите и блокадата - криминални и незаконни, са стрували 35 милиарда долара на Венесуела. Венецуела няма нужда от хуманитарна помощ, а има нужда да ѝ върнат задържаните средства - около 1,6 милиарда евро само от Великобритания, посочи Капони.

Тя увери, че народът и армията са готови да защитят страната, и подчерта, че няма нито една чужда военна база в страната.

Запитана каква е средната месечна заплата в страната, тя избягна да споменава конкретни цифри: "Заради икономическата война, санкциите на САЩ и Европа, логично е икономиката да е затруднена, както и заплатите. През 2018 г. правителството увеличи 5 пъти заплатата, а през януари бе увеличена с 30%". 

Не мисля, че трябва само и единствено да се посочва колко долара е средната заплата, по-важното е с тях какво може да се купи. В нашата държава има субсидирани от правителството продукти, които се продават на ниски цени, на всеки две седмици се раздават на всички семейства продукти от необходимост, каза Ориета Капони.

Във Венецуела живеят над един милион европейци, не само италианци, но и испанци, португалци, и винаги нашата страна е приемала изключително гостоприемно хора от цял свят. Във Венецуела имат инвестиции, фирми, не само италиански, Португалия и Испания, но и на Китай, на Русия, на Индия, изброи посланикът на Венецуела