Парламентът на Португалия одобри повторно законопроектът, разрешаващ евтаназията в страната, съобщи вестник „Diario de Noticias”. По информация на изданието, предложението е било подкрепено от 138 от общо 227 депутати, като 84 са били против, а други 5 са се въздържали. Сега документът ще бъде предаден на президента Марсело Ребело де Соуза, който може отново да го изпрати за разглеждане в съда.

Законопроектът за евтаназията беше одобрен от парламента в края на януари, но след това държавният глава го изпрати в Конституционния съд, който го обяви за противоречащ на Конституцията на страната. След това текстът на документа беше върнат в парламента, който промени спорните формулировки в него.

Отбелязва се, че привържениците на легализирането на евтаназията са добавили в проекта нов член, който разяснява редица понятия. Вестникът уточнява, че португалският проект прилича на испанския, който беше одобрен тази година от депутатите в Мадрид. Тогава Испания стана четвъртата държава в Европа, която разрешава евтаназията.