Само преди няколко дни двама наши сънародници, 39-годишният Георги Николов и 41-годишния Асен Чехларов, бяха заловени в Перу с кокаин на стойност около 200 милиона долара.

Българите са арестувани за превоз на голямо количество наркотици. Според местни медии те били в едно от двете превозни средства - хладилен камион и лека кола, които превозвали над 380 килограма кокаин с висока чистота.

"Тухлите"с кокаин били скрити в тайници в обшивката на хладилен камион. Машината била под наблюдението на спецполицаите и когато влязла в района на плажа край близкото пристанище, била атакувана, пише "Телеграф".

Цената на дрогата на дребно била 200 милиона долара. Двамата са задържани в провинция Писко, заедно с двама перуанци. Двамата нашенци са излетели преди дни от София, като ролята им най-вероятно е била да организират натоварването на наркотика в Перу и да се приберат чисти. Според очевидци акцията е била светкавична, не проехтял нито един изстрел, а никой от четиримата не успял да окаже съпротива при задържането. Стоката е била предназначена за пазарите в Европа и САЩ.

Блокчетата с кокаин били с щампа РСА 0 акроним, използван от наркотрафикантите, за да се посочи чистотата на активното вещество, както и на кой картел са пратките и в коя страна са произведени. Случаят е поет от Специализираната прокуратура по наркотиците. Освен нашенците са арестувани и двамата перуанци Леонор Ороско и Евер Сото Ривера. Според експерти по наркотрафика в момента Колумбия и Перу се конкурират коя от двете страни да бъде номер 1 в производството на кокаин.

За САЩ той пътувал директно по вода, докато пътят до Европа минавал през африкански страни, като Нигерия. Българите в транспорта на най-скъпия наркотик често се занимават с логистика или като мулета, посочиха още разследващи. В последно време се забелязва тенденция латиноамериканки с по няколко килограма кокаин да кацат у нас. Източници от службите обясниха, че двамата задържани българи са им известни, но до момента не са били задържани при влизане в страната ни с наркотици.