Италианските полицаи разбиха мафиотска структура за рециклиране на токсична пластмаса, изпращана в Китай за рециклиране. Тя се връщала обратно в Италия, където се продавала под формата на обувки, предаде БГНЕС. 

След акцията в следствения арест остават 10 души, а под домашен арест са още петима. Органите на реда установиха контрол върху пет компании в Сицилия, след като разкриха мошеничеството при използвани пластмасови плоскости, замърсени с торове и пестициди.

Арестуваните са обвинени в различни престъпления, сред които изнудвания, притежаване на незаконно оръжие, тежки телесни повреди и трафик на отпадъци.

От местната полиция заявиха, че престъпният пръстен е ръководен от Клаудио Карбонаро, гангстер, отговорен за жестоки престъпления през 80-те и 90-те години, включително и за над 60 убийства.

Карбонаро се завърнал в Сицилия през 2013 г., където поел ръководството на мафиотски клан. Тогава е започнал да се занимава с изключително доходоносния трафик на замърсени пластмаси.

Полицейската операция идва след четиригодишно разследване след изземването на обувки в Рим, изработени от токсични материали. Властите разкриха, че пластмасовите отпадъци се събират в складове в Сицилия и се транспортират до Китай, само за да се върнат в Италия като обувки.