На 5 ноември в Москва на 88 години е починал генералът от КГБ Виктор Василиевич Шарапов, съобщи "24 часа". Новината потвърди и Димитър Иванов, издател на в. "Земя".

Шарапов е последният посланик на СССР и първият посланик на Русия в България и изиграва голяма роля в свалянето от власт на Тодор Живков. Той поддържа пряка връзка с Кремъл и лично с Михаил Горбачов в началото на ноември 1989 г., когато започва акцията за отстраняването на Живков. Генералът умира само четири дни преди да се навършат 30 години от историческия пленум на 10 ноември 1989 г., който освобождава Живков от всичките му постове и начело на партията и държавата застава Петър Младенов

Виктор Шарапов е роден на 17 март 1931 г. в Москва. Завършва Московския институт по изтокознание, със специалност китаистика. Кариерата си започва като журналист във в. "Червена звезда". От 1961 до 1971 г. е кореспондент на в. "Правда" в Китай и ръководи китайския сектор в ЦК на КПСС . През 1971 г. става помощник на шефа на КГБ Юрий Андропов. Когато той сменя Леонид Брежнев като генерален секретар на КПСС Шарапов става негов съветник. Запазва този си пост и при следващите лидери на СССР и КПСС. От февруари 1988 г. до април 1992 г. Виктор Шарапов е посланик в България. След няколко срещи с Тодор Живков успява да го убeди да си подаде оставката.

През последните години от живота си генералът е президент на обществената организация "Съюз с приятелите от България".