Почина писателят Владимир Буковски, изтъкнат представител на дисидентското движение в бившия Съветски съюз, предаде Би Би Си..

"Владимир Константинович Буковски почина от спиране на сърцето в болница "Аденбрукс" в Кембридж, в 21:30 ч. Гринуич на 27 октомври 2019 г. Той беше на 76 години. През последните години здравословното му състояние беше влошено." - гласи съобщение на официалния сайт на Буковски.

Още като студент в Московския университет през 1960 г. той посещава поетични рецитали на свободомислещи активисти при паметника на Маяковски в центъра на Москва. Властите извършват арести сред дисидентите, а самият Буковки е задържан за първи път през 1963 г. заради преснимане на забранена в СССР книга.

През 1965 г. отново е арестуван за подготовка на митинг в защита на двама дисиденти и е затворен в психиатрична болница. Освободен е през 1966 г. след активна кампания в негова защита на Запад.

Следват многократни арести заради организации на протести и "антисъветска дейност".

През 1971 г. Буковски представя пред Запада 150 страници документи, изобличаващи репресивните методи на съветската психиатрия, която е превърната в оръдие за политически цели.

През 1972 г. е осъден на 2 години затвор и 5 години заточение за "антисъветска агитация".

През 1978 г. Буковски е разменен за лидера на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан и емигрира във Великобритания. Той завършва университета Кембридж, като продължава да се занимава с политическа и обществена дейност.

Той е автор на книги (сред тях са "И вятърът се завръща", "Писма на руския пътешественик", "Да построиш замък"), статии, есета.

През 1991 г. за първи път се връща в Русия по покана на Борис Елцин.

През 2007 г., в края на втория президентски мандат на Владимир Путин, демократичната опозиция издига Буковски като кандидат за президент на Русия, но централната избирателна комисия на страната отказва да го регистрира.

През 2015 г. прокуратурата във Великобритания повдига обвинения срещу него за производство и притежание на детска порнография.

Буковски отхвърли всички обвинения и подаде насрещен иск срещу прокурорите за злонамерено увреждане на неговата репутация.

Пред март 2015 г. той претърпя тежка сърдечна операция в частна клиника в Германия.

Източник: News.bg