Патрик Куин, един от активистите в движението „Ice Bucket Challenge”, почина на 37-годишна възраст.

Куин бил диагностициран с нелечимото неврологично заболяване Амиотрофична латерална склероза (ALS) през 2013 г. Прогресирането на болестта причинило смъртта му в неделя сутринта на  22 ноември.

„Той беше благословия за всички нас поради толкова много начини“, казват негови последователи в официалната му страница в социалните мрежи. 

Предизвикателството „Ice Bucket” не стартира по идея на Куин, но той, семейството и приятелите му помогнаха да се превърне в глобален феномен в социалните медии през лятото на 2014 г. Кампания е събрала близо 220 млн. Долара за изследване на  болестта ALS.

За да изпълнят предизвикателството, хората трябва да изсипят кофа с ледена вода над главите си,  да публикуват видеоклипа в социалните медии, предизвиквайки другите да направят същото или да направят дарение за изследване на заболяването. Предизвикателството привлече високопоставени участници като бившия президент Джордж Буш, Опра Уинфри, Лейди Гага, Доналд Тръмп и много други, които оставиха своя принос.

Какво представлява  коварната Амиотрофична латерална склероза (ALS):

Рядко състояние, при което части от нервната система се увреждат, причинявайки прогресивна слабост, обикновено свързана със загуба на мускули.

Възниква, когато специализираните нервни клетки в мозъка и гръбначния мозък, наречени моторни неврони, спрат да работят правилно; с напредването на състоянието заболелите все по-трудно извършват основни дейности като ходене, говорене, преглъщане и дишане. Продължителността на живота за около половината от тези с ALS е три до четири години от началото на диагнозата, но някои могат да живеят 10 години или повече.

 Гениалният проф. Стивън Хокинг е живял с това заболяване 55 години.