Първите партиди с ваксината срещу коронавирус ще бъдат пуснати до две седмици. Това заяви министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко.

Производството на ваксината, според ръководителя на отдела, ще бъде насочено основно към вътрешния пазар. „Трябва да покрием нуждите на нашите граждани“, каза той.

Ваксинирането ще бъде доброволно, включително за лекари в заведения, където до 20 процента от работниците вече са имунизирани срещу COVID-19.

Припомняме, че руското министерство на здравеопазването във вторник регистрира първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология в Гамалея в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции.

В същото време световни здравни експерти са разтревожени от новината, че руската ваксина "Спутник" е получила разрешително след двумесечни тестове. СЗО е инициирала разговори с властите, за да се увери, че са спазени световните гайдлайни в изработването ѝ. От организацията съобщиха, че ваксината не е в списъка на шестте, достигнали фаза 3 от клиничните тестове.