Унищожителните пожари в Калифорния са овладени над 70 %. Огънят обхвана хиляди километри и принуди хиляди души да напуснат домовете си и да се евакуират. 
 
"Няма увеличение на площите за една нощ, тъй като пожарникарите постигнаха добър напредък в усилията си за борба с пожарите", се казва в декларацията на властите, публикувана в Туитър.

Пожарът в щат Сонома (най-големият от настоящите пожари в Калифорния), е овладян 72 %, а пожарът в Ривърсайд – 85 % .
 
Единственият пожар, който остава силен, е близо до градовете Вентура и Окснард в околностите на Лос Анджелис. Според калифорнийските пожарникари той е овладян само 20 %.

В края на миналата седмица силните ветрове допринесоха за разпространението на пожари в Калифорния и породиха нови. От петък метеорологичните условия вече са по-благоприятни за гасенето на стихията.

Матю Макконъхи помогна да се доставят 1600 порции храна за борещите се с пожарите и хора в приютите в Южна Калифорния.

Актьорът работи с екипа на „Операция BBQ Relief“, съставен от доброволци на компанията му, произвеждаща марка бърбън Wild Turkey, за да осигури храна на 800 души в 20 пожарни станции в Калифорния, а 800 порции храна са били раздадени в приюти за бездомни.

49-годишната звезда призова в социалните медии местните жители да се включат в кампанията и да участват доброволно.

Матю каза: „Присъединяването към „Операция BBQ Relief” никога не е имало по-голямо значение.”

„Малко знаехме при планирането на това годишно събитие, че Калифорния, моят втори дом, отново ще бъде засегнат от опустошителни пожари. '' Да мога да осигуря храна на мъжете и жените, които са на първа линия (в борбата с пожарите – бел. ред.), е чест за мен.”, каза Макконъхи.