Бивш полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е хоспитализиран в критично състояние в британския град Солзбъри, след като е бил подложен на въздействието на неизвестно вещество.

Сергей Скрипал е на 66 години, бивш агент от ГРУ, шпионирал за британското разузнаване и неговата 30-годишна спътница са настанени в реалимация след посещение в търговски център в Солзбъри, където живеят. Полицията подозира, че двойката е отровена с неизвестно вещество, съобщава "Фокус".

Инцидентът се е случил в неделя в търговски център в града. На двамата посетители им станало лошо и са повикали екипи на "Бърза помощ", които са ги транспортирали в болница. Според част от медиите, Скрипал и жената са намерени в безсъзнание на пейка в търговския център. Двамата не са имали видими следи от наранявания.

По-късно лекарите са заключили, че двамата са пострадали от въздействието на неизвестно токсично вещество. След резултатите от първия анализ в търговския център са изпратени представители на спецслужбите, които са извършили дезактивация (отделяне на радиоактивни вещества) в помещенията, в които са се намирали Скрипал и спътницата му. Медиците в града обаче са разпространили събщение, в което призовават жителите да се обръщат към болниците само при спешни случаи.

Причината за отравянето на бившия полковник на руското разузнаване все още не е установена. От полицията уточниха, че към настоящия момент нямат основания да третират случая като терористичен акт, макар да подчертаха, че инцидентът все още се разследва.

От полицията в Солзбъри, съобщиха, че един от ресторантите в града е затворен за посетители, докато трае разследването на инцидента със Скрипал - решение, което е взето като "предпазна мярка". Въпреки това властите увериха, че не съществува риск за здравето на гражданите.

"Тъй като все още сме в най-ранен етап на разследването не сме в състояние да установим дали е извършено престъпление. Реакцията на много агенции бе координирана", подчертаха правоохранителните органи.

Сергей Скрипал е служил в ГРУ на Генералния щаб на Русия до 1999. През 2004 г. е задържан по обвинение в шпионаж в полза на британското разузнаване MI-6. По данни на Федералната слубжа за сигурност Скрипал е получил 100 хиляди долара от британската служба, за да не им предава информация от агенти на руските спецслужби.

През 2006 г. Скрипал е осъден в Русия на 13 г. на колония в строг решим, лишаване от званията и държавните награди. Четири години по-късно Скрипал е помилван с указ на тогавашния президент Дмитрий Медведев. През 2010 г. като част от обмен на шпиони между САЩ и Русия Скрипал получава убежище във Великобритания.

Случаят на Скрипал незабавно предизвика асоциации с убийството на бившия офицер от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Александър Литвиненко, който почина през 2016 г. след отравяне с радиоактивен полоний 210. Резултатите от проведеното разследване дадоха основания на Лондон да достигне до заключението, че Литвиненко е убит "по указания на Федералната служба засигурност" на Руската Федерация.