Проба от червена боя, взета от 1000-годишна маска, изкопана от гробница на Сикан в Перу, съдържа човешка кръв и протеини от птичи яйца, в допълнение към червен пигмент.

Преди 30 години археолози разкопаха гробницата на елитен 40-50-годишен мъж от културата на Сикан в Перу, общество, предшестващо инките. Седящият, обърнат с главата надолу скелет на мъжа беше боядисан в ярко червено, както и златната маска, покриваща отделения му череп. Сега изследователи, докладващи в Journal of Proteome Research на ACS, са анализирали боята, откривайки, че освен червен пигмент, тя съдържа човешка кръв и протеини от птичи яйца.

Сикан е видно общество - култура, съществувала от 9 до 14 век по северното крайбрежие на съвременно Перу. По време на периода на Средния Сикан (около 900–1100 г. сл. Хр.), металурзите произвеждат ослепителен набор от златни предмети, много от които са погребани в гробници от елитния клас. В началото на 90-те години на миналия век екип от археолози и консерватори, водени от Изуми Шимада, разкопава гробница, където седящият скелет на високопоствен мъж е боядисан в червено и поставен с главата надолу в центъра на камерата. Наблизо бяха подредени скелетите на две млади жени в родилни и акушерски пози, а на по-високо ниво бяха поставени два приклекнали детски скелета. Сред многото златни артефакти, открити в гробницата, е боядисана в червено златна маска, която покрива лицето на отделения череп на мъжа. По това време учените идентифицираха червения пигмент в боята като цинобър, но Лучана де Коста Карвальо, Джеймс МакКълах и колеги се чудеха какво хората от Сикан са използвали в сместа от боя като свързващ материал, който е запазил слоя боя прикрепен към метална повърхност на маската за 1000 години.

За да разберат, изследователите анализираха малка проба от червената боя на маската. Инфрачервената спектроскопия с трансформация на Фурие разкри, че пробата съдържа протеини, така че екипът проведе протеомен анализ, използвайки тандемна мас спектрометрия. Те идентифицираха шест протеина от човешка кръв в червената боя, включително серумен албумин и имуноглобулин G (вид човешки серумни антитела). Други протеини, като овалбумин, идват от яйчен белтък. Тъй като протеините са силно разградени, изследователите не са могли да идентифицират точния вид птичи яйца, използвани за направата на боята, но вероятният кандидат е мускусната патица.

Идентифицирането на човешки кръвни протеини подкрепя хипотезата, че подредбата на скелетите е свързана с желаното „прераждане“ на починалия лидер на Сикан, като съдържащата се кръв в боя, която покрива маската, потенциално символизира неговата „жизнена сила“, казват изследователите.