Обединеното кралство ще обсъди предложенията на ЕС за паспорт за ваксина срещу Covid-19, насочени към съживяване на международните пътувания.

„Дигиталната зелена карта“ на ЕС ще функционира като доказателство, че човек е бил ваксиниран или ще представя резултати от тестове за тези, които все още не са ваксинирани и информация за възстановяване на хора, които са прекарали вируса. Обединеното кралство ще обсъди с ЕС предложенията на блока за създаване на паспорт за ваксини, който да позволи на хората да пътуват по-свободно навреме за летните ваканции.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предложенията за прохода, който ще "зачита защитата на данните, сигурността и неприкосновеността на личния живот", ще бъдат изложени този месец.

"Дигиталната зелена карта трябва да улесни живота на европейците. Целта е постепенно да им се даде възможност да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина - за работа или туризъм", гласи нейно изявление.

Миналата седмица лидерите на ЕС се договориха да работят по сертификатите за ваксини, като южноевропейските страни, включително Испания и Гърция настояваха да позволят туризма това лято. Редица държави обаче казват, че трябва да се установи, че ваксинираните хора не могат да предават коронавирус на други.