Новият вариант на COVID-19, обучение онлайн, зелени сертификати и ограничения за пътуване, спорт, развлечения и социални дейности въвеждат в редица страни.

Италия

Италия отчете за последното денонощие 196 224 от които 313 са смъртни случаи.Това е причината за множеството нови ограничения, които влезнаха в сила за страната от понеделник. Неваксинираните от COVID-19 жители на италианските острови ще трябва да предоставят сертификат за ваксинация, за да се качат на ферибот.

Малка група протестиращи на пристанището, бяха забелязани да носят банери с надписи като „Островитянин да, изолиран не“.

Мерките не спират до тук за неваксинираните  италиански граждани. Ваксинация или възстановяване от скорошна инфекция е необходимо за влизане в обществен транспорт, кафенета, хотели, фитнес зали и други ежедневни дейности.

Страната страда от голямо разпространение на варианта „Омикрон“ ,затова над 1000 общини са решили да останат затворени училищата на тяхна територия. Директорите на учебните заведения и лекарските синдикати призоваха правителството да отложи връщането в училище с поне още 15 дни.

Франция

Вчера във Франция бяха регистрирани близо 362 000 нови инфекции с COVID-19, което е най-големия брой дневни случаи от началото на пандемията

Скоро във Френската страната неваксинираните няма да могат да посещават ресторанти и културни центрове, нито да се качват на влакове и самолети, пътуващи на големи разстояния. Досега те можеха да правят това, ако имат отрицателен тест. Варианта Омикром и високата степен на заразяване доведе до затваряне на десетки хиляди училищни класове .Учителските синдикати във Франция призовават за стачка срещу промените в правилата на правителството за COVID-19.

Гърция

Гърция е една от страните в Европа , която ще удължи  с една седмица по-строгите COVID мерки за ресторантите и баровете, за да помогне за намаляването на разпространените случаи на варианта „Омикрон“.

Заради доминацията на „Омикрон“  в страната мерките ще  включват затваряне на всички увеселителни заведения в полунощ, забрана за правостоящи клиенти и максимален брой от шестима души на една маса както и задължително  носене на маски с висока степен на защита или по две маски в супермаркетите и обществения транспорт.

През последното денонощие са потвърдени над 24 хил. нови случая, а близо 77 души са починали