Руският президент Владимир Путин издаде днес указ, с който дава нови имена на повече от 40 големи летища в страната, съобщи ТАСС. Трите най-натоварени летища на Москва "Шереметиево", "Домодедово" и "Внуково" вече ще носят имената съответно на поета Александър Пушкин, учения Михаил Ломоносов и съветския авиодизайнер Андрей Туполев.

В чест на друг поет, Михаил Лермонтов, е наречено летището на Минералние води (балнеолечебен курортен град в Ставрополски край); летището на Симферопол е получило името на художника от арменски произход Иван Айвазовски; аеропортът във Воронеж - името на Петър I.

Имена на известни исторически личности получиха и летищата в Анадир, Анапа, Архангелск, Астрахан, Белгород, Благовешченск, Владивосток, Екатеринбург, Казан, Калининград, Калуга, Краснодар, Красноярск, Магадан, Мурманск, Нижневаторск, Нижнекамск, Нижни Новгород, Новосибирск, Нова Уренгой, Норилск, Омск, Пенза, Петропавловск-Камчатски, Псков, Самара, Сочи, Ставропол, Сургут, Сиктивкар, Томск, Тюмен, Уфа, Хабаровск, Чебоксари, Челябинск, Южно-Сахалинск и Якутск.

Даването на летищата на имена на изтъкнати представители на Русия е насочено към утвърждаване на паметта и приноса им за развитието на държавата.

За избора на имена на 11 октомври 2018 г. започна конкурс с всеобщо гласуване. И тъй като за проекта не е трябвало да се отделят бюджетни средства, гласуването се проведе в интернет.

Месец по-късно се формира списък с имената на финалистите за всяко летище, пише nbox.bg. Следва окончателното гласуване, резултатите от което бяха обявени през декември 2018 година. Според уебсайта "Велики имена на Русия" 4 милиона 828 хиляди души са участвали в заключителния етап на избора. През март т.г. Обществената камара на Руската федерация изпрати на правителството предложения за резултатите от конкурса.

Блогър на популярното независимо радио "Ехото на Москва" по-рано изказа предположение, че преименуването ще изисква голямо държавно финансиране за нови дизайни, екрани, панели и други.