Невиждани по своя брой и размери пожари заляха Австралия, съобщават световните медии. Повече от 90 пожара са бушували в щата Нов Южен Уелс днес. Ситуацията се усложнява допълнително от силните ветрове и горещини от около 35 градуса в засегнати от суша райони. Има информации за хора, хванати в капан в домовете си на няколко места, като спасителните екипи не са могли да достигнат до тях заради силата на пожарите.

Намираме се в неизследвана територия, коментира отговарящият за пожарите в затънтени райони Шейн Фицсимънс. Никога не сме виждали толкова много пожари едновременно, които предизвикват извънредно положение. Властите са изпратили повече от 1000 пожарникари и 70 самолета, за да спасят възможно най-много хора, уточни Фицсимънс.

От пожарната служба, отговаряща за пожарите в затънтените райони, написаха в "Туитър", че "заради размера и скоростта на пожарите не бихме могли да достигнем до всички, дори по шосе или с хеликоптер". Пожарите бушуват на около 1000 км от крайбрежието на Австралия, забавяйки реакцията на огнеборците. Някои хора бяха предупредени да търсят убежище от пожарите, а не да бягат, тъй като вече е било твърде късно да напускат.

Днес са били издадени предупреждения за извънредно положение за бушуващи горски пожари в Куинсланд и Западна Австралия. В Нов Южен Уелс, най-пострадалия щат, пожарните екипи са се борили със стотици пожари от септември насам. Миналия месец двама души са загинали, докато са се опитвали да защитят дома си. Миналата седмица пожар е горял на площ от 2000 хектара храсти, където е имало резерват за коали. Опасенията са, че стотици животни са загинали. Властите в щата предупреждават, че много пожари ще продължат да горят, освен ако не падне дъжд.