Ако поне веднъж сте били на остров Бали, то най-вероятно знаете, че освен удивителни пейзажи и океански вълни, тук има и сериозен проблем с бездомните животни. Нерядко по плажове и улици могат да се видят бездомни породисти кучета.

В началото на века на Бали зачестяват случаите на бяс, затова местните власти забраняват вноса на животни на територията на острова. И въпреки, че формално това е забранено, желанието се осъществява чрез подкупи, а притежанието на породисто куче или котка се е превърнало в символ на престиж, който не всички могат да си позволят.

Някои балийци си взимат кучета, но при това ги държат в клетки, сякаш не разбират, че това е живо същество, което се нуждае от внимание и грижа. Породистото куче тук е като стока – краде се, подарява се няколко пъти, а ако е изгубило "пазарен вид" може да бъде изхвърлено на улицата.

Не е известно как точно това малко хъски се е оказало на улицата, но когато 26-годишният индонезиец Рико Соегиарто се натъква на него, е изглеждало, че кучето ще умре.

"Веднага разбрах, че в нея има нещо особено, - признава Рико. – Цялата работа е в сърцето и чувствата. Намерих кучето, когато отивах на работа. То лежеше по средата на улицата и едва дишаше".

Рико разбрал, че е длъжен да даде втори шанс на кучето, и решил да спаси измъченото животинче. Оказало се, че кучето е женско и той го кръстил Хоуп ("надежда" на английски  бел.ред.).

След десет месеца и безброй посещения при ветеринар, Хоуп вече се е преобразила.

Единственото, което безпокои Рико на този етап е, че Хоуп е много дружелюбна и може да притича към непознати, а на Бали има много крадци.

Превод и редакция: Trafficnews.bg