Големи наводнения и свлачища, причинени от проливни дъждове рано в неделя, убиха 44 души в най-източната провинция на Индонезия, съобщиха спасителните служители и добавиха, че очакват броят на загиналите да се увеличи.

"Има 44 загинали души и девет ранени. Много хора все още са под калта", каза говорителят на националната агенция за справяне с бедствията Радития Джати.

В съседната държава Източен Тимор се съобщава осем загинали. Сред тях е и дете. Електроснабдяването е прекъснато, а президентският дворец е наводнен след започналите късно снощи поройни дъждове, съпроводени със силен вятър.

На остров Флорес са пострадали 49 семейства.

Часове преди хората да се събудят, за да отпразнуват Великденската неделя, проливен дъжд отприщи наводнения и на остров Флорес с мнозинство католици.

Кал е заляла домове, а мостовете и пътищата в източния край на острова са разрушени.

Спасителите се борят да достигнат отдалечената и най-засегнатата област в регентството в Източен Флорес, заради дъждове и силни вълни.

Десетки къщи са залени от кал в село Ламанеле, а домовете на хората в източната част на острова са отнесени от наводненията, допълни говорителят. На остров Адонара, източно от Флорес е паднал мост, а спасителите работят под проливен дъжд, при бурен вятър и високи вълни.

Очаква се броят на ранените също да се увеличи, тъй като агенцията все още получава съобщения от местните жители, каза Джати.

"Все още документираме общия брой на ранените", каза говорителят и добави, че се очаква екстремното време да продължи и през следващата седмица.

Фатални свлачища и наводнения са често срещани в индонезийския архипелаг по време на дъждовния сезон.

През януари светкавични наводнения засегнаха индонезийския град Сумеданг в Западна Ява, убивайки 40 души.