Силите за сигурност в Мианмар откриха огън и извършиха масови арести в неделя, докато се опитваха да прекъснат протестите срещу завземането на властта от страна на военните. Служител на ООН за правата на човека заяви, че разполага с достоверна информация, че най-малко 18 души са убити и 30 са ранени. Смята се, че около 1000 души са били задържани тази неделя неделя.

Това би било най-високият брой жертви за един ден сред протестиращите, които настояват избраното правителство на Аунг Сан Су Чи да бъде възстановено на власт, след като бе свалено от държавен преврат на 1 февруари. Днес се отбелязва един месец на държавен преврат в Мианмар.

"Смъртните случаи са настъпили в резултат на изстреляни боеприпаси в тълпи в Янгон, Дауей, Мандалай, Миейк, Баго и Пококу", се казва в изявление на Службата за правата на човека на ООН.  Твърди се още,  че силите на реда са използвали сълзотворен газ, flash-bang гранати и зашеметяващи гранати.

Демократичният глас на Бирма съобщи, че към 17:00 в Мианмар е имало 19 потвърдени смъртни случая в девет града, а други 10 смъртни случая са непотвърдени. DVB преброи пет смъртни случая в Янгон и двама в Мандалай, най-големият и вторият по големина градове.

Военните поемат контрола над Мианмар, задържани са десетки висши политициАзиатската държава осъмна с държавен преврат