Най-малко 106 цивилни са загиналите във вторник при бомбардировките на сирийските правителствени сили в Източна Гута, обсадения бунтовнически анклав, намиращ се на изток от Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Така общият брой на загиналите за 48 часа от неделя през нощта достигна 250 души. Това са най-кървавите две денонощия след химическата атака срещу обсадения анклав през август 2013 г., при която бяха избити стотици.

Шест болници в анклава бяха бомбардирани, от които три са извън строя, а две функционират частично, посочи вчера регионалният координатор на службата по хуманитарните въпроси на ООН за Сирия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също излезе с позиция, че е "дълбоко обезпокоен" от ескалацията на насилието в Източна Гута.

Той добави, че анклавът е обявен за зона за деескалация от Русия, Иран и Турция и припомни, че по думите на Гутериш всички страни трябва да поемат "своите ангажименти в тази насока".

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "изключително обезпокоен" от ставащото в Източна Гута, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви пред парламента, че нещата там отиват към "хуманитарен катаклизъм".

Във вторник Сирийската държавна телевизия показа конвой от правителствената армия, който влиза в кюрдския район Африн във вторник, за да помогне за отблъсването на турското настъпление.

Бойците на кадрите обаче са с маскировъчни маски и без обозначителни знаци и сирийски знамена на превозните средства.