Повече от 82 хиляди души са били евакуирани от Кабул, откакто талибаните поеха контрола. Президентът Джо Байдън потвърди плана си да изтегли американските военни части до 31 август и подчерта, че всеки ден носи допълнителен риск за войниците. Ситуацията за желаещите да напуснат Афганистан става все по-драматична. Несигурни се чувстват и жените. Лицата на жени от рекламни плакати бяха заличени, а спортистки горят медалите си от страх, че талибаните ще ги разпознаят.

Евакуацията от летището в Кабул продължава с ускорени темпове. Част от американските военни също са започнали да се изтеглят.

"Завършването на операцията до 31 август зависи от това талибаните да продължат да сътрудничат, да предоставят достъп до летището и да не пречат на нашите операции. Поисках от Пентагона и Държавния департамент да подготвят резервни планове за коригиране на графика, ако е необходимо", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Талибаните блокираха пътя към летището. Успелите да го достигнат не губят надежда, че ще излетят, дори да се налага да стоят до колене във вода в буферната зона. Условията са тежки.

"На летището в Кабул бутилка вода се продава за 40 долара, а порция ориз - за 100 долара, не афганистански пари, а долари. Това е непосилно за повечето хора", споделя очевидец.

В дипломатическия район на Кабул хора от различни части на Афганистан носят документи, доказващи, че са работили за чуждестранни военни или фирми. Чакат за визи, независимо че посолствата не работят.

"Стоях една седмица пред германското посолство, но то е затворено без никакви новини, без никой. Бях на летището, но не можах да вляза", допълни Адлес, жител на провинция Каписа.

В интервю за германската телевизия ZDF афганистанската активистка за правата на жените и първата жена градоначалник в страната Зарифа Гафари обвини Запада, че е изоставил Афганистан.

"Жените на Афганистан трябва да се адаптират към всеки режим, всяка ситуация. За 20 години се борихме много, за да покажем, че не сме враг на Афганистан, на неговата култура, ислямски правила и традиции. И изведнъж нещо се случи и се върнахме там, където бяхме", каза още Зарифа Гафари, афганистанска активистка.

Кабул осъмна със заличени лица на жените на плакатите и билбордовете. Хората казват, че ги крият от страх талибаните да не ги разпознаят.

Да се прикрият опитват и афганистанските спортистки. Спринтьорката Камиа Юсуфи, която беше знаменосец на националния отбор на Олимпиадата в Токио, казва, че някои атлетки унищожават медалите и купите си, за да не научат талибаните, че спортуват. Същото правят и момичетата, които учат - горят тетрадките си.