За над 200 цивилни жертви на военните действия съобщават украинските власти. След третия ден от атаките на територията на страната са навлезли 75 000 руски войници - половината от струпаните по-рано на границата 150 000, обобщава данните БНР.

Руски войски влязоха в Харков, заяви Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По улиците на североизточния украински град преминават руски военно-транспортни средства, написа Герашченко в Телеграм.

На видеозаписи, публикувани от Герашченко и украинската Държавна служба за специални комуникации и информационна защита, се вижда как по улица в Харков се движат няколко леки военно-транспортни средства и, отделно от това, горящ танк, отбелязва Ройтерс.

Украински сили се сражават днес с руски войници по улиците на Харков, заяви областният управител Олех Синегубов.

"Леки военно-транстпортни средства на руския враг влязоха в Харков, включително и в центъра на града. Украинските въоръжени сили унищожават врага. Молим цивилните да не излизат навън", заяви Синегубов.

Южният град Нова Каховка е превзет от руски войски, каза тази сутрин неговият кмет. Това е малък град, но стратегически разположен на река Днепър. Неговият кмет Владимир Коваленко съобщи, че руските войски са завзели изпълнителния комитет на града и са премахнали всички украински знамена от сградите. Анализатори отбелязват, че настъплението на Русия от юг е било едно от най-успешните досега.

Междувременно стана ясно, че Москва е наредила на войските си да настъпят в Украйна от всички посоки. Това се случва в отговор на подготвяните нови санкции от Европейската комисия  срещу руския банков сектор.

Няма да има преговори между Москва и Киев. Напредването на руските войски в Украйна продължава, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в събота вечерта и обвини украинската страна за провала на планираните вчера преговори: 

„Вчера през деня във връзка с очакваните преговори с украинското ръководство върховният главнокомандващ и президент на Русия издаде заповед за преустановяване на движението на основните сили от руските войски. Тъй като украинската страна се отказа от преговорите, днес беше възобновено придвижването на основните руски сили в съответствие с плана за провеждане на операцията“, заяви говорителят на Кремъл.