Арне Мерк, роден в Германия, през последните години живее в Нова Зеландия, където си изкарвал прехраната на местните лозя. Преди десетина месеца му се родила дъщеричка, която живее заедно с майка си във Филипините.

Трийсетгодишният Арне искал да изкара няколко долара отгоре, за да помогне в отглеждането на детето си. Затова се съгласил да достави яхта от Нова Зеландия в Бразилия, а за помощник взел брат си Хелге, пише New Zealand Herald.

Братята тръгнали от залива Толаго на 6 март. Плавали са на 12 метрва яхта, но времето не било с тях. Условията били доста тежки, вятърът бил силен, а вълните достигали два-три метра.

В един момент гикът (хоризонталната дървена част, на която е опънато платното) рязко се завъртял и изхвърлил Арне в морето.

„Ръката ми се заплете във въжето и няколко секунди яхтата ме влачеше, докато бях под водата, но после ме пусна. Така се оказах в открити води в океана без нищо, освен фланелката и дънките си“, разказва Арне.

Брат му се опитал да му хвърли спасителен пояс, но яхтата се движела прекалено бързо и затова Арне не успял да го хване. Отгоре на всичко, двигателят на плавателното средство бил развален и Хелге не е имал възможност да обърне и да вземе брат си обратно на борда.

Останал сам насред океана мъжът се сетил за клипче, което гледал в интернет. То било за трик, който използват американските морски тюлени. За да повтори упражнението на военните, той имал нужда само от дънките си и ловки ръце. 

 

След като успял да си направи импровизирания спасителен кръг, Арне зачакал помощ. Скоро над главата му минали вертолети на бреговата охрана, но не го забелязали. Това се повторило още веднъж. Мъжът започнал да губи надежда, започвало да му става студено, краката онемели, а дънките започнали да спадат.

За щастие, на третия път бреговата охрана го забелязала, спасила и снимала целия процес.

 

Арне е щастлив, че този път му се е разминало и няма намерение да спира с мореплаването. Властите, обаче са на друго мнение. В момента двамата братя са задържани в Нова Зеландия, защото на борда на яхтата е открит паразитен червей, който е забранен за превоз.

„Съдейки по запасите, които бяха на борда, малкото количество навигационни инструменти и общото състояние на плавателния съд, с него не може да се плава дори покрай брега, камо ли да се пресича океанът“, коментират представители на Новозеландската брегова охрана.

Превод и редакция: Trafficnews.bg