Носенето на предпазни маски на открито ще бъде задължително от понеделник в някои най-оживени зони на Париж и региона, след като броят на заразените там се увеличи.

Заповедта важи за лица над 11 години, съобщи префектурата на френската столица.Зоните, където маските на открито ще бъдат задължителни, ще бъдат обявени допълнително и периодично ще бъдат преразглеждани.

Експертите предупреждават, че Франция може да загуби контрол над Covid-19 "по всяко време", съобщава BBC.

Няколко града, като Ница и Лил, са въвели свои собствени допълнителни мерки, които правят носенето на маски задължително в определени зони на открито.

Парижките власти все още не са описали подробно кои области ще бъдат засегнати от новия ред, който ще влезе в сила в 08:00 (06:00 GMT) в понеделник.

В изявление в събота властите посочват, че процентът на положителните коронавирусни тестове е 2,4% в по-голямата зона на Париж, в сравнение с средното за страната от 1,6%.

Те добавиха, че 400 души всеки ден тестват положително за коронавирус в региона, като те са най-вече на възраст между 20 и 30 години.

Франция отчете 2288 нови коронавирусни инфекции в ежедневните си данни в петък. Общо страната е регистрирала повече от 235 000 случаи на коронавирус и повече от 30 000 смъртни случая, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.