Австралийската полиция арестува четирима души по подозрение, че внасят 400 кг метамфетамини в страната. Дрогата била скрита в бутилки с лют сос, съобщи Би Би Си.

Служителите на граничната охрана на летището в Сидни провериха пратка със сос шрирача, пристигаща от Съединените щати и откриха в нея наркотици на стойност 207 милиона долара.

Малко след това са арестувани четирима мъже на 30, 34, 36 и 45 години. Най-възрастният е бил задържан в четвъртък.

Полицията се свърза с властите на САЩ, за да идентифицира подателя.

Стюарт Смит, изпълняващ длъжността шеф на полицията в Южен Уелс, каза, че наркотици са открити в 768 бутилки, изпратени за проверка в лабораторията в Сидни.

Той съобщи, че четиримата арестувани са важни членове на престъпната група и добави, че работата по идентифицирането на други членове на групата ще продължи.

Вестник „Сидни Морнинг Хералд“ цитира полицай, който казва, че процесът на добавяне на наркотици в бутилки изисква познания по химия както от изпращащите, така и от получателите.

Напоследък употребата на метамфетамини в Австралия намалява, но според държавната статистика зависимостта от наркотици се е увеличила.

Това не е първият път, когато австралийската полиция успява да предотврати доставка на наркотици в страната.

През юни граничните служители в Мелбърн откриха пратка с метамфетамини с цена на улицата 1,2 милиарда австралийски долара (800 милиона долара), скрита в аудиоколони.