Милиардерът Илон Мъск обяви, че ще подкрепи Рон Десантис, ако губернаторът на Флорида, спечелил наскоро втори мандат, се кандидатира за президент, съобщиха агенциите.

"Предпочитам следващият президент да бъде някой, който е разумен и е центрист. Надявах се правителството на Байдън да се окаже такова, но засега оставам разочарован", написа Мъск в Туитър.

В следващо съобщение в социалната мрежа той отговори с "Да" на въпрос дали би подкрепил Десантис на президентските избори през 2024 г.

"Напомням, че бях голям привърженик на тандема Обама-Байдън в президентството и с неохота предпочетох Байдън пред Тръмп", написа собственикът на Туитър.

Още през юни Мъск обяви, че е склонен да подкрепи Десантис на президентските избори през 2024 г., и тогава добави, че губернаторът на Флорида би победил с лекота Байдън.

Помолен в онзи момент да коментира подкрепата на Мъск, Десантис се пошегува по следния начин: "Приветствам подкрепата на афроамериканците, какво да кажа." Мъск, който е бял, е израснал в Южна Африка.

Десантис е особено популярен сред консерваторите с това, че оглави културните войни по въпроси като расата и пола. Управлението му като губернатор беше белязано от съпротивата му срещу здравните мерки, свързани с пандемията, прокарването на закон за ограничаване на обсъждането на ЛГБТ въпроси в училищата и враждата му с "Уолт Дисни" заради закона.

По-рано този месец той победи съперника си от демократите Крис Крайст с почти 20-процентна преднина и бе преизбран за губернатор, с което затвърди статута си на изгряващата звезда на Републиканската партия, отбелязва Ройтерс.

На междинните избори Мъск призова американските избиратели да гласуват за доминиран от републиканците Конгрес, който да бъде противовес на демократите на Байдън. Но демократите попариха надеждите на републиканците за "червена вълна" на междинните избори и запазиха контрола си върху Сената, докато опонентите им спечелиха само Камарата на представителите, и то с малка преднина.