Повече от 230 души са арестувани при безпрецедентна операция срещу трафика на забранени допинг вещества. Акцията се е провела едновременно в 33 държави, сред които и България. Иззети са над 3 милиона дози анаболни стероиди и фалшиви лекарства.

Операцията с името „Вирибус” е най-голямата по рода си международна акция срещу търговията със забранени вещества. Разбити са 9 подземни лаборатории и 17 организирани престъпни групи. Спрени са и над 20 тона непреработени стероиди, подготвяни за допинг субстанции. Операцията е ръководена от италианските карабинери, съвместно с Интерпол, Европол и Световната антидопингова агенция.

„Това е сътрудничество, което дава реални резултати и може да окаже значително въздействие върху наличието на фалшиви и незаконни наркотици, използвани от някои спортисти в световен мащаб”, каза Гюнтер Юнгер от отдел „Разследвания” на Световната антидопингова агенция.

Вчера румънски полицаи откриха над 6 000 ампули и допингови вещества в микробус, управляван от българин, пътуващ за Унгария. Той е заявил че е куриер и не знаел каква е пратката. От Европол посочват, че през последните 20 години световната търговия с анаболни вещества е достигнала невиждан мащаб.

„Търговията с допингови вещества обикновено е децентрализирана. Крайният потребител най-често са културистите и фитнес фанатиците", твърдят от Европол.

Фитнес-инструкторът Ричард Величков потвърждава, че и у нас всеки може лесно да се снабди със забранени химични съставки, тъй като те се разпространявали от човек на човек.

„Някои от тези, които дават, имат знания, защото те са ползвали химия, готвили са се за състезания, самите те са били по състезания и знаят как действа. Не трябва да се взима от абсолютно всеки химия или да се поръчва така на сляпо. Проблемът е, когато една химия е менте и е гаражно производство, тогава има много странични ефекти", каза още Величков, предава Нова.

Засега службите у нас не са коментирали участието си в акцията и дали има арестувани и българи