Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е предавал срещу заплащане класифицирана информация на руските организации "Двуглав орел" и Институт за стратегически изследвания, в които водеща роля играе бившият генерал от КГБ Леонид Решетников. Това обявиха от прокуратурата на 10 септември, а Малинов вече е обвинен по чл. 105 от Наказателния кодекс за шпионаж в полза на чужда държава. В четвъртък от обвинението публикуваха докладната записка в която обвиненият в шпионаж шеф на Национално движение "Русофили" Александър  Малинов развива план как да бъдат прехвърлени активи в размер на около 1.500 млн. евро (3 млрд. лв) от Цветан Василев към руския олигарх Константин Малофеев.

В записката, която е на руски език, Малинов пише, че активите и парите не бива да попаднат в български ръце, защото държавата с цялата си мощ ще се намеси в собствеността. Контактите с Малофеев са направени в първите месеци на 2015 г. със съдействието на Решетников, а активите за които става въпрос са БТК (Vivavom), НУРТС, която разпространява ефирно цифровите телевизионни канали, телевизията TV7, както и оръжейната компания„Дунарит“ и военният ремонтен завод „Авионамс“. Целта на придобиването на тези активи била да се създаде „икономическа основа” за продължаване на дейността на сдружение „Русофили” за осъществяване на "Проект България", според който е нужна геополитическа преориентация на страната ни. В проекта се предвижда създаване на влиятелна медия, „тинк танк” център и силна партия, като инструменти за осъществяване на плана.

Кой са главните действащи лица в този скандал?

Православният олигарх Малофеев

Константин Малофеев е роден през 1974 г. Пушчино, малък град до Москва, в семейството на астрофизик и програмистка. През 1991 г. започва да учи право в Москва. Първата му работа е в "Ренесанс капитал" на милиардера Прохоров, още преди да се е дипломирал, където участва в приватизацията на нефтени и други големи компании. През 2003 г започва работа в МДМ Банк. Там прави схема в която тегли заеми на свое име и го дава на предприятия, които не могат да получат финансиране.  В замяна Малофеев получава акции и влиза в управлението на компаниите.

През 2005 г. Малофеев създава инвестиционната си компания Marshall Capital Partners. От тогава започва да финансира начинания, свързани с православието. През 2006 г. той създава православно училище, а година по-късно – и фондацията "Св. Василий Велики.  Тези, които проповядва фондацията са консервативни - срещу абортите, ваксините, гей браковете, правата на децата, западния свят и либерализма като цяло. Тези позиции Малофеев комбинира с монархизъм и национализъм.  

Българската прокуратура му забрани да влиза в страната за 10 г. Това е безсмислено, тъй като той е санкционния списък ЕС заради анексирането на Крим и сепаратистите в Донбас от 2014 г. Причината е, че финансирал проруските сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията "Св. Василий Велики". Той отрича.  

Александър Бородай, "премиерът" на самопровъзгласилата се Донецка народна република е негов консултант от Marshall Capital Partners. Негов служител е и и Игор Стрелков, бивш доброволец във войната в Босна на страната на сърбите, който сам се определя като човекът, "дръпнал спусъка" в Донбас.

Малофеев създава и православно-патриотичен телевизионен канал "Цариград", от който се "оттегля" със създаването на движението "Двуглав орел". В началото на 2019 Малофеев се озовава и във "Всемирния руски народен събор" – международна организация под егидата на Руската православна църква. Той е заместник на председателя – самият патриарх Кирил.

Решетников – разузнавачът приятел на България

Леонид Решетников е роден в Източна Германия преди 72 г. След като завършва история в Харков, прави аспирантура в Софийския университет.  Дисертацията му е озаглавена "Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз (1921 - 1941 г.)”

През 1976 г. става разузнавач.  Двайсет и пет годишната му кариера завършва като шеф на Службата за външно разузнаване (правоприемник на Първо главно управление на КГБ). След това оглавява Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) до 2017 г. Институтът е пряко подчинен на президента Владимир Путин и днес е ръководен от бившия шеф на външното разузнаване Михаил Фрадков. Структурата трябва да подкрепя президента и други органи на властта с анализи, свързани с ролята на Русия в чужбина.

Съпругата му Олга Решетникова е автор на книги за Архиепископ Серафим (Соболев), който е погребан в Руската църква в София и бе обявен за светец със съдействието на Решетников.

Името на Решетников стана известно около президентските избори през 2016 г. Самият той заяви, че е обсъждал пред Българската социалистическа партия издигането за кандидат-президент на Румен Радев. Преди това РИСИ е финансирал социологическо изследване, за което се твърди, че е определило профила на бъдещия кандидат за президент. Неговият автор социологът Живко Георгиев също бе разпитван от прокуратурата и полицията. Според източници на TrafficNews Георгиев не е получил обещаният хонорар за работата си, въпреки, че върху графиките на изследването стои логото на РИСИ.

В свои интервюта Решетников твърди, че искрено обича българския народ, българската история, българската литература. В статии в руската преса той защитава „българския народ” от обвинения в „неблагодарност” към Русия.

След оттеглянето от ръководния пост в РИСИ през януари 2017 г. Решетников става заместник-председател на Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" в края на същата година. Сам е сред инициаторите за формирането му. Двуглав орел има в герба на Руската империя и е гербът на Руската федерация. Той е редовен гост в "Царьград ТВ".

Александър Малинов, православният русофил

Николай Малинов е председател на НД "Русофили". Роден на 12 септември през 1968 г. в София. Висшето си образование завършва в Киевския държавен университет, специалност „История“. Баща му е бил кадър на Държавна сигурност. Депутат в 40-то и 42-то Народно събрание от БСП и бивш издател на партийния вестник "Дума".

Той безуспешно се опита да купи фалиралата телевизия ТВ7 през 2014 г., а в момента е ангажиран с българската част от проекта "Руски дневник". Сайтът се издава на 16 езика в 22 държави и е част от международната медийна платформа Russia Beyond the Headlines (RBTH), която пък е собственост на един от най-големите руски държавни вестници "Российская газета". Изданието е най-мекият вариант на официалната руска пропаганда. Официален представител на RBTH за страната е съпругата на Малинов - Даниела Малинова.

Малинов е представител в България на руски телевизионни програми сред които: "Первый канал". "Всемирная сеть", ТВ "Центр", "Охота и рыбалка". Това означава, че получава такса от всеки кабелен оператор решил да разпространява тези канали. 

През 2011 г. за активната му роля в съхраняването и опазването на стотиците паметници и паметни знаци на руско-българската дружба в България президентът на Русия Дмитрий Медведев му връчва медал "Александър Пушкин". На сайта на движението има банер, водещ към РИСИ, а членове на ръководството на института не пропускат да посетят събора на русофилите на язовир "Копринка" и събранията на Националния съвет на движението. Малинов бе награден и тази година от президента Владимир Путин с "Орден на дружбата”.

В интервютата си пред РИСИ Малинов, докато Решетников е шеф на института, застъпва тезата, че без културна, православна и икономическа връзка с Русия българите няма да оцелеят. "Самият Н. Малинов е ярък пример на консервативния вариант на русофилството. За разлика от много от своите съратници, той вижда главното, което обединява нашите страни – общата вяра и паметта към героите във войните за Освобождението (1877-1878 г., а не в привързаността към социалистическите идеали", пише през 2016 г. научният сътрудник на РИСИ Николай Подчасов.

В същия анализ „Русофилите в България: Между социализма и консерватизма" Подчасов стига до извод, че в България има два вида политическо русофилство. По-разпространеният свързва със съветския период и партиите БСП и АБВ. "Второто, по-младото, се старае да има предвид не само съветското време, но и по-ранните епохи, когато Русия и България са обединени най-вече от общата вяра и културна приемственост". Според него това "консервативно течение на русофилството" е по-перспективно. Малинов е участник чест участник в православни конференции и "анализира" ситуацията в България за "Царьград". 

Като перспективен русофил Подчасов посочва и лидерът на „Атака” Волен Сидеров.  Малинов бе кандидат за депутат от „Обединени патриоти” от квотата на „Атака” на последните избори. Водещият кандидат за европейски депутат на "Атака" през май тази година Георги Димов също е в управлението на "Русофили".