Лъвът Масуд, който бе спасен преди две години от зоопарка в Разград и изпратен в центъра за големи котки в Холандия, е починал, съобщават от FELIDA. Историята на лъвчетата Терес и Масуд, родени в България, през 2018 г. се превърна в истински сериал. За съжаление в следствие на близкородствено размножаване, Масуд е развил неврологични проблеми. Днес от центъра в Холандия съобщават с много тъга за смъртта му. 

 

НИКОГА НЕ ЩЕ ЗАБРАВИМ, МАСУД ????

Думите не могат да изразят колко сме натъжени и скръбни. Толкова съжаляваме, че ви съобщаваме тази сърцераздирателна новина, че нашият скъпоценен Масуд, който беше толкова обичан от вас и нас, е починал.

Когато Масуд и брат му Терез пристигнаха в центъра за големи котки FELIDA през февруари 2018 г., те бяха само на пет месеца и тежаха само 20 килограма. Въпреки младата си възраст, те вече бяха болни, страдащи от неврологични проблеми поради инбридинг /кръвосмешение/. Те се сблъскаха с предизвикателства от самото начало, но с вашата подкрепа, помощта на сурогатната им майка Марина Георгиева и специалните грижи във FELIDA, те успяха да се възползват максимално от новото си начало в живота.

Но докато Терез се засилваше, Масуд не го направи. През последните няколко месеца и особено дни видяхме, че неврологичните му проблеми се влошават и двигателните му умения се влошават.

Затова докарахме Масуд в Университета в Утрехт за обстоен MRI и компютърна томография. Резултатите потвърдиха нашите страхове: Масуд страдаше от много сложен неправилен гръбначен стълб, който беше вроден дефект поради инбридинг. Състоянието беше прогресирало до степен, в която причиняваше силна болка на Масуд и щеше да му причини още повече болка, докато нараства още в зряла възраст.

След задълбочени консултации с неврологичните специалисти и ветеринарните лекари за дивата природа стана ясно, че това състояние не може да се лекува хирургически или подобри по друг начин и че лекарствата за болка вече не са ефективни.

Когато няма надежда за подобрение, предотвратяването на страданието е последната част от грижите, които предоставяме на животните, които спасяваме.

Сърцата ни са разбити. Масуд беше толкова специален, толкова приятелски настроен и все така млад. Знаем, че той ще бъде запомнен от всички, които направиха възможно спасяването му. Благодарим ви за всичко, което сте направили и се надяваме да намерите утеха, знаейки, че благодарение на вашата помощ Масуд имаше много положителни преживявания в живота си.

Никога няма да те забравим Масуд. Ще бъдем до твоя скъп брат Терез и ще му помогнем през този труден момент. Това, което искаме е да го видим как расте.

Сбогом, твърде скоро, Масуд.