Малко повече от месец мина, след като най-старият туроператор в света "Томас Кук" обяви фалит и вече стана собственост на китайци. 

Китайската група Фосун (Fosun) обяви днес придобиването на марката Thomas Cook за 11 милиона британски лири (13 милиона евро), съобщиха световните агенции.
Фосун се аргументира в борсово комюнике, публикувано на Хонконгската борса, че "Томас Кук" е една от най-известните туристически марки в света заради 178-годишната си история, която я прави най-стария играч в сектора.

 Сделката включва също така купуването на други права на интелектуална собственост, като акаунти в социалните мрежи.

Китайската компания, която вече притежава "Клуб Мед" (Club Med), предвиждаше да има мажоритарно участие в туроператорската дейност на "Томас Кук", но този спасителен план не можа да бъде осъществен докрай. Британският туроператор изчерпа финансовите си средства и обяви фалит на 23 септември, след като не успя да намери необходимите пари, за да покрие кредитите си и да продължи дейността си.
Оттогава регулаторният орган по ликвидациите във Великобритания се опитва да продаде активите, за да изплати дължимото на кредиторите.
Той вече продаде за 6 милиона лири мрежата от агенции във Великобритания на британския туроператор "Хейс травъл" (Hays Travel), което ще позволи да бъдат спасени до 2500 работни места от общо 9000 за групата на Острова.

Фалитът на "Томас Кук", който пострада през последните години от несигурността около Брекзит и промените в потребителските нагласи, не само че остави на произвола на съдбата британските служители, но и доведе до необходимост от невиждана досега операция по репатриране на 140 000 британски туристи, припомня АФП.