Във Финландия новата 2019 г. не беше очаквана с нетърпение от всички. Страната бе първата в Европа, която направи експеримент с гарантиран базов доход. В продължение на две години 2 хиляди безработни получаваха по 560 евро на месец - без никакви условия и изисквания. Дори и тези, които започнаха работа в този период, продължиха да получават гарантирания им от държавата базов доход, съобщава ВВС.

Участниците в експеримента бяха избрани на случаен принцип и бяха на възраст между 25 и 58 години. С проекта финландското правителство иска да провери дали наличието на базов доход ще даде сигурност и ще бъде стимул и кураж хората да търсят работа или да започнат свой бизнес.

Още преди година Финландия реши, че няма да продължи експеримента. За него тя отдели бюджет от 20 милиона евра. Сега анализира резултатите, за да направи изводи, които ще й послужат за реформиране на социалната си система.

"Финландия всъщност е страната, която има система за социално подпомагане и социална сигурност, която е най-близо до универсален базов доход, отколкото където и да е по света", каза Паси Моисиo от Финландския национален институт за социални изследвания и здравеопазване.

Финландското правителство обаче вече обяви промени в законодателство, което обвързва обезщетения за безработни лица с обучение или работят най-малко 18 часа в рамките на три месеца. "Правителството прави промени, които отдалечават системата от идеята за базов доход", каза Миска Симанайнен от Кела (осигурителната институция на Финландия) за Svenska Dagbladet.