Какво послание направи руският лидер Владимир Путин с необичайния дар – камчатски бял сокол, който поднесе на саудитския крал Салман?

Това е една от темите, които обсъждат световните медии по повод историческата визита на господаря на Кремъл в Рияд – първата от 2007 г. насам.

Руският президент, който пристигна с делегация от 200 души, бе посрещнат с всички почести,  като лимузината му Аурус бе екскортирана от кралския конен конен конвой до двореца на крал Салман.

След като Путин се ръкува с всички, чакащи на опашка да го поздравят, той поднесе своя дар – най-големия представител от вида на соколите.

 

Това е единствената птица от този вид, която може да бъде бяла на цвят. Спорд специалистите, на Чукотка се срещат екземпляри с изключителна снежно-бяла окраска.

 Ловците особено много ценят този сокол, наричан от руснаците „кречет”.

Между тях се разказва история за Бургундския херцог, който откупил своя син от турски плен срещу 12 бели птици.  Навремето дори е имало т. нар. „сокол – кораб”, който датски владетели са оборудвали специално за тези птици.

Тази особено рязка птица е записана в Червената книга на Русия. Световната популация се изчислява на няколко хиляди броя.

Белият сокол е първата защитена птица в Русия – още  преди повече от 300 години страстният любител на соколарството цар Алексей Михайлович Романов заповядва да запазят гнездата на кречета.

Соколът е древният тотем на славянския род, от който произхожда Рюрик. С времето птицата станала символ на княжеската власт.  

Тюркско-монголските племена вярвали, че човешката душа е подобна на птицата сокол. В надписи от 8-ми век, открити в Монголия, смъртта се описва така: „Той отлетя, размахвайки криле”.

Сред много народи белите птици се считат за царе на своите родове.

Тази птица има огромно значение за източните народи, защото понякога тя им помага да оцелеят, коментира орнитологът и кандидат на биологическите науки Владимир Романов пред „Газета.ру”.

В миналото с помощта на този хищник в арабските страни се прехранвали, като ловували с него. Затова за саудитците, за арабския свят, тази птица е исторически важна, по-важна дори отколкото за руския народ.

„В Русия не е имало такава зависимост от хищните птици. За нас ебило важно да хванем риба, животни в гората. Затова значимите животни са други – да се поклоним на мечките, на лосовете”, казва Романов.

По думите му, арабите много почитат белия сокол в рамките на историческата памет, а ловът със соколи продължава да процъфтява и се счита за много престижен – не само сред обикновените араби, но и сред шейховете, притежаващи не само прекрасни соколи, но и коне. Това за тях е много важен въпрос, каза още експертът.

След официалната част и кралското посрещане снощи, днес започна подписването на важни документи между двете страни.

Арабските чиновници предават книжата само с дясната ръка, тъй като лявата в мюсюлманската традиция се счита за нечиста.

От страна на Рияд преговорите води престолонаследникът принц Мухамед. Владимир Путин неведнъж се е срещал с него на международни симпозиуми, затова между двамата има добри лични отношения, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 В руската делегация има само една жена – министърът на здравеопазването Вероника Скворцова, която спазва мюсюлманската традиция и е с покрита глава.

В хода на преговорите страните подписаха 21 документа. Само Руският фонд за преки инвестиции сключи 10 споразумения за 2 млрд. долара. Те са за съвместни проекти в областта на високите технологии, логистика, космос, производство на нефт и нефтопродукти.

Превод: TrafficNews

Снимки: РИА Новости