Жената, простреляна преди часове при щурма на Капитолия е починала, съобщи CNN. Днес привърженици на президента Доналд Тръмп  нападнаха сградата на Капитолия, окуражавани от самия него. Той заяви, че изборите са измамни и никога няма даприеме резултатите. 

Това се случи в деня, в който Конгресът трябваше формално да одобри гласуването на Избирателната колегия, което бе в полза на Джо Байдън. Вицепрезидентът Майк Пенс не се поддаде на натиска на Тръмп да обяви изборите за фалшифицирани.

Хиляди привърженици на Тръмп от "червените" Щати нападнаха институцията, стигайки чак до кабинета  на председателя Нанси Пелоси. Кметът на Вашингтон обяви полицейски час, който вече влезе в сила. Вечерен час е обявен в столицата започва в 18:00 местно време до 6:00 сутринта.

Части на Националната гвардия от съседния щат Вирджиния са изпратени във Вашингтон заедно с 200 щатски военни, след като целият наличен състав на гвардейците в Окръг Колумбия бе вдигнат на крак. Части за бързо реагиране и щатски военни изпрати и съседният Мериленд по нареждане на губернатора на щата. 

Сградата на парламента е обезопасена след нахлуването в нея на тълпата. Много конгресмени, сенатори и сътрудниците им останаха часове наред блокирани в комплекса, а вицепрезидентът Майк Пенс бе евакуиран с кордон под засилена охрана.

Щурмуваците са се организирали чрез затворени социални мрежи, популярни сред крайнодесните, като Gab и Parler.  Там се споделяха указания по кои улици да минават демонстрантите, за да избягват полиция, и какви инструменти да използват, за да се справят със затворени врати, а десетина души писаха, че вкарват оръжия в Конгреса.

Призивите за насилие срещу членове на Конгреса и превземане на Капитолия се разпространяват онлайн от месеци, подхранвани от ухажвалия движения като QAnon и Proud Boys Тръмп, и споделящите ги открито се организират от месеци. Днес обаче онлайн активизмът им за пръв път се превърна в истинско насилие, пише "Ню Йорк таймс".

Безпрецедентни сцени с тълпа, свободно обикаляща залите на Конгреса, с американци, публикуващи свободно как го правят, се появиха при щурма тази вечер. В Gab се появиха кадри с амриканци, влезли в кабинетите на конгресмени и дори на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Десетки писаха, че са търсили вицепрезидента Майк Пенс, разгневил Тръмп с отказа да го подкрепи и да блокира утвърждаването на Джо Байдън за президент от Изборната колегия.

След като Тръмп написа в 14:24 ч. местно време (21:24 българско), че Пенс не е проявил куража да "направи нужното", в Gab се появиха десетки призиви намиращите се в Капитолия да издирят вицепрезидента. Видеоклипове показаха протестиращи, които скандират: "Къде е Пенс?"

Фейсбук" и "Ютюб" свалиха от платформите си видеото на президента Доналд Тръмп, в което той продължи без основания да повтаря, че изборите са били откраднати и победата му била голяма. В същото видео той призова симпатизантите си да се приберат с мир по домовете си след скандалния щурм на Капитолия във Вашингтон, но според "Фейсбук" записът е свален "защото преценката ни е, че то увеличава, а не намалява, риска от продължаване на насилието". Преди това същото направи и "Туитър".

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси съобщи, че дебатът по възражението срещу резулатите от гласуването на Електоралната колегия ще продължи при първа възможност още тази вечер, съобщи Си Ен Ен. А президентът Доналд Тръмп написа в Туитър: "Това са нещата и събитията, които се случват, когато свещената победа на изборите е толкова безцеремонно и злобно откъсната от великите патриоти, които толкова дълго са били третирани лошо и несправедливо. Приберете се с любов и в мир. Запомнете този ден завинаги!"