Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви днес, че папа Франциск е жертва на пропагандата. Изказването му идва, след като главата на Римокатолическата църква определи като „жестоки“ войниците, биещи се на страната на Русия във войната в Украйна, въпреки че не са от руска народност, предаде АФП.

"Най-жестоки са може би идващите от Русия, но не (принадлежащи към) руската традиция като чеченците, бурятите", заяви папата.

Чечения е република в руски Кавказ, предимно мюсюлманска, а Бурятия - будистки регион в Сибир, разположен между езеро Байкал и Монголия.

"Папата представи чеченците и бурятите като най-жестоките (бойци) в руската армия", заяви Рамзан Кадиров.

"Как може да се разбере - само по външен вид - от коя народност е даден войник в дадено подразделение, щом в страната ни живеят над 190 народности?", заяви Кадиров в „Телеграм“.

"Главата на Ватикана естествено няма да може да отговори на този въпрос. Той просто е станал жертва на пропагандата и настървението на чуждестранните медии", добави чеченският лидер.

Той припомни на папата жестоки епизоди от историята на католическата църква, като спомена инквизицията и кръстоносните походи.

„В редиците на чеченците няма нито алкохолици, нито наркомани, всеки е много религиозен", заяви Кадиров и допълни, че войските му редовно предлагат на украинските войници да се предадат, преди да влязат в бой с тях.

"За съжаление е, че една световноизвестна религиозна фигура не знае нищо за това как мюсюлманите се държат с враговете си", каза още Кадиров.