Журналистката от седмичника "Новая газета" Юлия Латинина съобщи в събота, че е напуснала страната след поредица нападения и че не възнамерява скоро да се върне.

Това стана по скайп по време на редовното ѝ седмично едночасово публицистично предаване по Радио "Ехото на Москва", разказва Дневник. Няколко часа по-рано тя бе удостоена с наградата за защита правата на човека и свободата на словото "Камертон" на името на Анна Политковская, нейна колежка от седмичника, която бе убита пред дома си през октомври 2006г. след поредица разследвания за корупцията по върховете на политиката и армията и в частност в Чечения.

Латинина бе наградена като автор на журналистически разследвания, в които ниво веднъж не е изневерила на истината, не е била опровергана и се радва на голямо доверие в обществото, каза Всеволод Богданов, председател на журито.

"Намирам се в чужбина, родителите ми също са зад граница. Едва ли скоро ще се върна в Русия", каза тя. В предаването Латинина обясни, че след като в началото на септември бе опожарена колата ѝ, тя доста се е уплашила. 

"През цялото време може да съм се държала сякаш нищо особено не се е случило, но ми беше страшно, че хората, които го направиха, са били готови да предизвикат човешки жертви", заяви журналистката. Проверките показаха, че автомобилът е бил подпален едновременно от три места, което изкючва техническа незиправност.

Дни преди това Латинина съобщи, че вратата на жилището ѝ е била залята с разяждаща течност с остра миризма.

Миналия август журналистката бе нападната в Москва от привърженици на радикална националистическа организация, действаща в Русия и Източна Украйна.

Тя не разкри в коя страна се намира в момента, но доста либерално мислещи руснаци напоследък се установяват в Германия или Израел.