Новият израелски министър на образованието Рафи Перец подкрепи идеята за терапия, с която хората с нетрадиционна сексуална ориентация да променят сексуалните си предпочитания, предаде ДПА, цитирана от dnes.bg . На въпрос на интервюиращия от "Канал 12" дали вярва, че е възможно хомосексуалистите да променят сексуалната си ориентация той отговори, че смята това за възможно.

Перец, който е лидер на крайнодясната религиозно-националистическа партия "Еврейски дом", а също така е равин, бе попитан как е съветвал идващите при него младежи да говорят за хомосексуалността си. Най-напред го прегръщах, след това му казвах: хайде да помислим, да научим, да го обмислим. Целта е първо той да се опознае по-добре и след това да може да реши, каза Перец.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху рязко осъди коментарите на Перец за общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), като каза, че те са неприемливи и не отразяват позицията на правителството, ръководено от него.

Говорих с Рафи Перец, който обясни коментарите си и подчерта, че израелската образователна система ще продължи да приема всички деца на Израел без значение кои са, без значение от сексуалната им ориентация, написа в Туитър Нетаняху.

Той обаче не коментира друго противоречиво изявление на Перец, който каза, че Израел трябва да анексира целия Западен бряг без да дава право на глас на палестинците. След като интервюиращият каза, че това ще представлява апартейд, Перец отговори, че реалността в израелското общество е много сложна и ще трябва да се намерят решения.