Израел заплаши Иран с удари "като в Газа и Бейрут" и потвърди правото си на отговор на иранския ракетен залп от вторник. Израелският удар може да последва всеки момент - в навечерието на първата годишнината от безпрецедентното нападение на Хамас срещу Израел. Освен това днес има още една годишнина - 51 години от войната от Йом Кипур, когато Израел е атакуван от няколко арабски страни, водени от Египет и Сирия. Иран обяви, че има готов план за ответни действия при израелски удар. Междувременно Бейрут преживя най-тежката нощ на бомбардировки от началото на настоящата израелска кампания срещу Хизбула.

Израелската армия днес издаде нови предупреждения за евакуация на 25 населени места в Южен Ливан и призова хората да тръгнат незабавно на север от река Авали. Огнени кълба в червено и бяло при 30 израелски удара през нощта в южен Бейрут са се виждали от километри, съобщават очевидци. Часове по-късно призори е последвала втора вълна бомбардировки. Само в събота жертвите в Ливан са 23, ранените - над 100.

Огромен кратер с дълбочина на триетажна сграда се е образувал при попадение в предградието Дахия- традиционна крепост на Хизбула. До снощи на същото място е имало сладкарница, пункт за коли под наем и жилищни блокове, предава БиБиСи. Обитателите са напуснали района след изрично предупреждение на израелската армия. На място отиде и екип на испанската телевизия.

"Да виждате оръжия тук? Виждате ли оръжия? Къде са ракетите? Къде са?", пита Ахмед - местен жител.

Ливанският премиер Наджиб Микати призова днес светът да „окаже натиск върху Израел“ за спиране на огъня. Ливан отложи началото на учебната година за 4 ноември заради "рискове за сигурността". Мярката засяга милион и 250 хиляди деца.

„Стотици държавни училища, гимназии и професионални училища, както и голяма част от сградите на Ливанския университет и редица частни училища, бяха превърнати в убежища за разселени хора от райони, подложени на израелската агресия, която не признава географски, морални или хуманни граници“, заяви Абас Халаби - министър на образованието на Ливан.

Всеки, който е в близост до членове на Хизбула, съоръжения или оръжие на групировката рискува живота си, гласи новото предупреждение на израелската армия, валидно сега за 25 села в Южен Ливан.Това вещае нова операция в района, където е в ход израелска сухопътна офанзива. От нейното начало са ликвидирани 440 бойци на Хизбула, включително 30 командири, съобщи Израел. Министърът на отбраната на страната Йоав Галант посети авиобаза Неватим - една от атакуваните от Иран във вторник. Той заяви, че обстрелът не е нарушил боеготовността на обекта и отправи предупреждение към Техеран.

"Иран не нанесе и драскотина на боеспособността на нашите ВВС. Не е засегната нито една ескадрила, нито един самолет, няма писта, от която да не може да се излита. Ако някой си мисли, че като се опитва да удари Израел, ще ни попречи да отговорим, нека само да погледне какво се случва в Газа и Бейрут", поясни Йоав Галант- министър на отбраната на Израел.

Иран обяви, че спира полетите от всичките си летища до утре в шест сутринта поради оперативни ограничения. Иран наложи същата мярка и при удара си срещу Израел във вторник. Израелската армия обяви, че разполага допълнителни части край ивицата Газа в навечерието на годишнината от нападението на Хамас. Най-засегнатите общности в южната част на Израел подготвят собствени възпоменателни събития. В атакувания кибуц Нир Оз, където загинаха 46 израелци, ще бъдат засадени "дървета на надеждата". Неофициална церемония е планирана и в Тел Авив, но с ограничен брой посетители заради риска от ракетен обстрел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че френският президент Макрон и други западни лидери трябва да се срамуват заради идеята си за спиране на доставките на оръжия, използвани в Газа от Израел. По-късно Елисейският дворец увери, че Франция остава "непоколебим приятел" на Израел и изрази съжаление за крайното изказване на Нетаняху.