Още една страна в Европа въвежда вечерен час. От понеделник в Португалия се затяга контрола в над 190 общини заради растящия брой болни и починали от коронавирус. През уикенда там се забранява излизането от 13 часа следобед до 5 часа сутринта.

В Португалия е въведено и извънредно положение, което ще продължи поне до 23 ноември.

Европа и карантината

Франция няма да отпуска карантината. Строгите мерки остават в сила още поне още 2 седмици. Това реши правителството, след спешна среща в Париж. Броят на новите заразени с коронавирус спада няколко дни поред. Вчера бяха 33 хиляди. Това е значително по-малко от антирекорда, който беше отчетен миналия уикенд от 86 хиляди за един ден.

Премиерът каза, че свалянето на мерките сега би било безотговорно. Нивата на хоспитализация все още са много високи, а отчетените успехи в намаляването на броя на случаите бяха определени като "крехки". Според властите, за отпускане на режима може да се говори едва след 1-ви декември.

Поне до декември ще остане в сила карантината и във Великобритания. Въпреки забраните за събиране на хора и затварянето на редица бизнеси,  случаите там не намаляват. Властите на Острова отчитат по-висока смъртност от останалите тежко засегнати страни. Само в Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико има повече починали, отколкото във Великобритания. 

Опозицията критикува правителството, че прекалено бавно са въвели втората голяма карантина. Както и за липса на добра организация и предпазни средства за медицинския персонал. 

Епидемията в САЩ

От другата страна на океана – Калифорния, стана вторият щат в Съединените щати, регистрирал 1 милион потвърдени случая на заразяване с коронавирус след Тексас, който достигна това равнище по-рано през седмицата.

Масачузетс е с най-много жертви. Здравните власти там съобщиха за над 10 000 починали и предупредиха, че реалният брой вероятно е доста по-голям.

Пандемичният кошмар в Масачузетс започна в края на февруари, след като конференция в бостънски хотел, организирана от биотехнологичната компания Байъджен (Biogen), се превърна в огнище на заразата, плъзнала не само в щата, а и в страната.

По данни от вчера потвърдените случаи на коронавирус в Масачузетс са 174 953, като 661 от заразените са в болница.