Американските войници в Северна Сирия са получили заповед да напуснат страната, съобщи представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, цитиран от AFP.

"Изпълняваме тази заповед", каза въпросният източник, пожелал анонимност. Той подчерта, че ще бъдат изтеглени "всички американски войници, разположени в Сирия, с изключение на тези, които се намират в Ат Танф" - база в южната част на тази страна, която е контролирана от около 150 американски войници.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че до 1000 американски военнослужещи ще бъдат изтеглени от Северна Сирия, но не уточни дали те ще напуснат изобщо страната или просто ще бъдат прехвърлени извън зоните на бойните действия между турската армия и кюрдски милиции.

През миналата седмица Турция предприе военна операция в Северна Сирия, която беше разкритикувана от западните страни. Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че изтегля американските войници от зоната на бойни действия, но предупреди Анкара, че ако си позволи своеволия, ще последват икономически санкции.