Италия ще смекчи ограниченията за коронавирус в пет региона, включително Ломбардия, най-богатият и най-гъстонаселен регион на страната от неделя, предаде Ройтерс.

Ломбардия, Пиемонт и Калабрия ще бъдат понижени от червени до оранжеви зони, докато Сицилия и Лигурия ще бъдат определени като жълти, а не като оранжеви зони. Решението от петък следва постепенно намаляване на хоспитализациите от коронавирус в голяма част от Италия през последната седмица.

В същото време страната отчете още 827 смъртни случая, свързани с Covid-19 - най-големият брой до момента от избухването на коронавирус от втора вълна и 28 352 нови инфекции, съобщи министерството на здравеопазването.

Първата западна държава, засегната от вируса, Италия е регистрирала 53 677 смъртни случая от Covid-19 от февруари насам, което е второто най-голямо количество жертви в Европа след Обединеното кралство. Той е регистрирал 1,5 милиона случая.

Докато ежедневните жертви в Италия са сред най-високите в Европа през последните дни, нарастването на броя на приетите в болници и заетостта в интензивно лечение се забавя, което предполага, че последната вълна от инфекции намалява.

Броят на хората в болница с Covid-19 е бил 33 684 в петък, което е 354 в предния ден. Броят в реанимацията намаля с 64, след падане от две в четвъртък, и сега възлиза на 3 782.