Френската прокуратура поиска 12 месеца затвор, от които 6 месеца ефективно и 6 условно, за бившия френски президент Никола Саркози, съден за превишаване на лимита на разходите на президентската му предизборна му кампания през 2012 г., предаде Франс прес.

Прокурорите поискаха и налагане на глоба от 3750 евро. Процесът срещу Саркози и още 13 подсъдими започна на 20 май. Делото е известно като "Бигмалион", по името на агенцията за връзки с обществеността, свързана с партията на Саркози Съюз за народно движение.

Бившият президент е обвинен, че е допуснал извършване на прекалено големи разходи въпреки няколко ясни предупреждения, че има риск от надхвърляне на лимита. Обвинението смята също, че Саркози се е възползвал от измамна схема с фалшиви фактури, която му е позволила да разполага с много повече средства от разрешеното по закон - най-малко 42,8 милиона евро, или близо двойно повече от законния лимит към 2012 г. - 22,5 милиона евро.

Останалите подсъдими, бивши служители на "Бигмалион" или на Съюз за народно движение, са обвинени в организиране и съучастие в измамната система за издаване на фалшиви фактури.

Единственият подсъдим, който е признал вината си, е адвокатът Жером Лаврийо, който е бил заместник-директор на предизборната кампания на Саркози и началник на канцеларията на шефа на Съюза за народно движение Жан-Франсоа Копе, предаде БТА.

За останалите подсъдими прокуратурата поиска днес присъди от 18 месеца затвор до 4 години затвор условно.

Прокурорите поискаха 3 години затвор условно и 50 000 евро глоба за Лаврийо. В началото на март Саркози стана първият бивш френски президент от 1958 г., осъден на затвор.

Той получи 3 години затвор, от които 2 условно, за корупция и трафик на влияние по друго дело и сега обжалва присъдата си.