От Instagram информират, че ще блокират хаштаговете използвани за разпространение на "потвърдено фалшива" информация свързана с ваксините, съобщава БГНЕС.

Вече са блокирани хаштаговете, които сами по себе си са фалшиви твърдения като #vaccinescauseautism (ваксините причиняват аутизъм). От компанията казват, че ще блокират още хаштагове, които се използват за разпространяването на лъжи от така наречените антиваксъри. Въпреки това няколко антиваксър теми и акаунти, които разпространяват дезинформация и лъжи остават активни в Instagram.

Няма да бъдат предприети срещу хора и акаунти, които се самоопределят като антиваксъри, заявиха от компанията. Но ще се стремят да ограничат разпространението на фалшиви твърдения, защото те имат опасни последствия в реалния свят и в обществото.

От Instagram разчитат на Световната здравна организация и американските центрове за контрол над заболяванията да разобличат измамниците.

Фалшиви твърдения като #vaccinescauseaids (ваксините причиняват ХИВ) и #vaccinesarepoison (ваксините са отрова) вече са забранени и не се намират резултати за тях.