Бившият изпълнител на ролята на Джеймс Бонд Пиърс Броснан съобщи на индийските власти, че бил „измамен“ от компания, която го наела да рекламира нейния освежител на уста. Пиърс Броснан  първо се появи в реклами по телевизиите, вестниците и билбордовете през 2016 г. за Pan Bahar, смес от подправки и ядки арека – известно канцерогенно вещество, свързано с рака на устата.

Телевизионната реклама в стил Джеймс Бонд, която предизвика присмех в социалните медии, показваше брадатия Броснън да се бие със злодеи и да флиртува с красавици преди да открие консерва Pan Bahar. Рекламата също така принуди здравните власти в Делхи да изпратят съобщение до 64-годишния ирландски актьор, в което го помолиха да обясни появата си в рекламата.

В отговора си Броснан заяви, че договорът му с компанията е приключил и в бъдеще няма да подкрепи "вредния продукт", съобщи пред АФП висшият служител на здравното ведомство С.К. Арора, предаде АФП.

"Г-н Броснан каза, че е бил измамен от компанията, тъй като не са му разкрили опасната природа на продукта", каза Арора.

Производителите на Pan Bahar настояват, че техният продукт не съдържа никотин, но много други смеси от типа "pan masala" в Индия съдържат тютюн заедно с пасти, акациеви ядки и подправки.

В Индия не се допуска реклама на марки алкохол и тютюневи изделия, така че маркетинговите фирми често използват сурогати за рекламиране.

Pan Bahar

"Рекламата също така нарушава индийските закони за сурогатна реклама", каза Арора, добавяйки, че ядките арека , използвани в Pan Bahar, са научно доказани като причинители на рак.

Служител на Ashok and Company, която произвежда Pan Bahar, както и тютюневи изделия, отказа да коментира.

Арора каза, че Броснан е обещал да помогне на индийските власти "да спрат подобни кампании за опасни продукти".

Властите заявиха, че ще преразгледат отговора на Броснан, преди да вземат решение какви действия, ако има такива, да предприемат.