Хиляди британци може да са или тествани грешно негативно за COVID-19

Домашните комплекти, изпратени до милиони британци, съдържат тампони, които не хващат всеки път вируса

Хиляди британци може да имат грешни негативни резултати за COVID-19 заради домашните тестове, които бяха изпратени до тях, съобщава The SUN.

В тестовите комплекти, изпратени до милиони британци, за да проверят дали имат вируса, са  взели  назални проби от по-плитко в носната и устната кухина, вместо от дълбоките тампони, причиняващи болка и неудобство.

Досега се смяташе, че  без надзор от медицински лица, тестовете могат да бъдат точни. Но ново проучване от служители от Университета в Юта показва, че точността на самостоятелно събраната проба, не е толкова точна.

Учените открили само до 86 от 354 души, които са имали Covid-19,  с които са били взети от назални тампони, в сравнение с по-дълбоките.

Изследването обаче все още не е публикувано в медицинско списание или не е било подложено на рецензиране.  Това означава, че има риск хората да получат фалшиво отрицателни резултати, а всъщност да са носители на вируса.  До 70 на сто от хората имат вируса, без да показват никакви симптоми - и хората все още могат да го предадат.

Професор Пол Хънтър, експерт по инфекциозни болести от Университета в Източна Англия, заяви, че резултатите от проучването „със сигурност предполагат, че тези тестове за самостоятелно направяне не са толкова добри и пропускат разлики”.  Той твърди, че около 10 на сто от коронавирусните тестове може да са неверни.