Вторият по големина украински град Харков е подложен на непрекъснати  бомбардировки, разказа в предаването „Политически НЕкоректно“  по БНР проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет, след като по-рано днес украинските власти съобщиха, че руски военни части са навлезли в града.

„Седим си вкъщи, превърнахме го в малка крепост. Цяла нощ не сме спали, защото и в 2, и в 4, в 6 и в 7 часа и сега всичко бомбардираха. Най-активно беше преди час и половина (около 11,30 часа българско време), голяма стрелба, включително картечници и автомати“. Една група руски войски, диверсионна група, не много голяма, но от различни страни навлязоха в Харков и дори стигнаха до центъра. Веднага ръководството на града предупреди хората да не излизат на улицата, защото териториалната отбрана и войските започнаха ликвидиране на тази група“, разказа проф. Станчев. 

„Украйна няма да се даде лесно, имаме мотивация и ще се бием до последно. Аз, макар че съм стар човек, ако се наложи, взимам автомат и отивам“, заяви още той.

Съветник на украинския президент заяви, че ситуацията не се е променила значително в Украйна, като страната контролира територията на запад от Киев, а руските войски не напредват на юг. По думите му унищожен е половината от руския транспорт, влязъл в Харков. "Те загубиха инициативата и сега не са в състояние да продължат активни военни действия“, смята Алексий Арестович.  Около 13 часа (българско време) бе съобщено, че украинските сили са поели пълния контрол над града.

Областният управител на Харков обяви, че украинските сили са си върнали пълния контрол над този втори по големина град, предаде Ройтерс.

„Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът се прочиства напълно от врага“, написа в Телеграм Олех Синегубов.