Германската биотехнологична компания CureVac заяви, че тяхната коронавирусна ваксина може безопасно да се съхранява до три месеца в обикновен хладилник, което вероятно ще помогне да се избегне голяма логистична пречка, когато става въпрос за нейното разпространение, съобщи Fox News.

Компанията заяви в изявление днес, че нейният продукт, който е кандидат за mRNA-базирана ваксина, CVnCoV, остава стабилен и в рамките на определените спецификации за поне три месеца, когато се съхранява при 5 градуса по Целзий и до 24 часа при стайна температура, се приготвя като ваксина за употреба.

„Транспортирането и съхраняването на ваксини, които изискват свръхтемпература, за да бъдат стабилни, е обект на интензивен дебат и безпокойство относно осъществимостта, допълнителните разходи и развалянето“, каза д-р Флориан фон дер Мулбе от CureVac.

Той добави, че компанията е "много насърчена от изключителната стабилност на техния кандидат за ваксина COVID-19, когато се съхранява в стандартен хладилник, както и при стайна температура".

„Тази съвместимост, също така потенциално позволява децентрализирано съхранение и би могла значително да улесни мащабните усилия за ваксиниране по време на настоящата пандемия“, добави фон дер Мулбе.